WOZ-taxatieverslag

Wilt u weten hoe de WOZ-waarde van uw woning of niet-woning tot stand is gekomen? Dat kunt u zien in het WOZ-taxatieverslag.

Het taxatieverslag is een toelichting op de WOZ-beschikking. Het taxatieverslag bevat onder andere informatie die van belang is voor de bepaling van de WOZ-waarde, zoals:

  • het type object (soort woning, kantoor, winkelruimte, bedrijfsruimte);
  • het bouwjaar;
  • informatie over oppervlakte (in m²), kadastrale gegevens en of sprake is van bijgebouwen, bijvoorbeeld een garage en/of berging;
  • (bij woningen) de vermelding van verkoopprijzen en de vastgestelde WOZ-waarden van de gebruikte referentiewoningen. U kunt dan uw eigen WOZ-waarde hiermee vergelijken. Let op: Het taxatieverslag voor woningen in aanbouw wijkt af. Die WOZ-waarde wordt bepaald op de vervangingswaarde, dat wil zeggen grondwaarde plus bouwkosten;
  • (bij niet-woningen) het weergeven van de toegepaste taxatiemethodiek en de opbouw van de taxatie weer te geven. Zo is bij kantoren, winkels en bedrijfsruimten de WOZ-waarde opgebouwd uit een huurwaarde en een kapitalisatiefactor. Bij niet-courante onroerende zaken is de WOZ-waarde bepaald met behulp van de gecorrigeerde vervangingswaarde, en toont het taxatieverslag de grondwaarde, vermeerderd met de vervangingswaarde van de gebouwen.

U kunt het WOZ-taxatieverslag bekijken en downloaden in de WOZ-balie.

Inwoners loggen in met DigiD en bedrijven met eHerkenning. Heeft u nog geen e-Herkenning? Vraag het taxatieverslag aan via info@pijnacker-nootdorp.nl.

Degene die de WOZ-beschikking heeft ontvangen kan ook het WOZ-taxatieverslag bekijken. Dat doet u in de Digitale Belastingbalie, onder Mijn Documenten.

Inwoners loggen in met hun DigiD, ondernemers met e-Herkenning.

Ja, de WOZ-waarden van woningen zijn openbaar. U kunt de actuele WOZ-waarde, maar ook de WOZ-waarde van voorgaande jaren raadplegen via de website wozwaardeloket.nl. Voor niet-woningen zijn de WOZ-waarden niet openbaar.