Vergaderschema
De gemeenteraad vergadert meestal elke donderdag vanaf 20.00 uur in het bestuurscentrum in Pijnacker. Op pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl vindt u het vergaderschema, de agenda’s en de vergaderstukken.
De raadsvergaderingen zijn openbaar. U kunt ze bijwonen in de raadzaal van het Bestuurscentrum, Emmastraat 165 in Pijnacker. Of kijk online mee via de livestream.
Let op: Op donderdag 21 november, donderdag 28 november en dinsdag 3 december vergadert de gemeenteraad over het uitvoeringsplan asielopvang en flexwoningen in Pijnacker-Nootdorp. We verwachten veel belangstelling voor deze vergaderingen en het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Wilt u aanwezig zijn bij de vergadering(en) in het bestuurscentrum, dan vragen we u om zich hiervoor vooraf aan te melden. U kunt deze vergaderingen ook thuis volgen via de livestream.
Aanmelden voor de vergaderingen over asielopvang en flexwoningen in het bestuurscentrum
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: griffie@pijnacker-nootdorp.nl. Geef in uw e-mail aan voor welke vergadering u zich aanmeldt. U ontvangt vervolgens een bericht waarin we laten weten of er plaats voor u is om de vergadering in het bestuurscentrum bij te wonen. Alleen als u van ons een bevestiging krijgt, hebben wij een plaats voor u beschikbaar. Neem de bevestiging (digitaal) mee naar de vergadering. Wij controleren bij de voordeur of uw aanmelding op de lijst staat.
Behandeling aanmeldingen op volgorde van binnenkomst
Om te bepalen welke inwoners de vergaderingen in het bestuurscentrum kunnen bijwonen, hanteren wij de volgorde waarop de aanmeldingen bij ons binnenkomen. Mochten er na het vooraf aanmelden nog plaatsen over zijn, dan kunnen geïnteresseerden op de dag zelf ook naar de vergadering komen. Hierbij geldt dat er geen personen meer kunnen worden toegelaten als het maximale aantal bezoekers is bereikt.
Anders dan anders
Normaal gesproken hoeft u zich niet aan te melden voor raadsvergaderingen. Vanwege het beperkte aantal plaatsen in het bestuurscentrum en de verwachte belangstelling, hanteren wij bij de behandeling van dit onderwerp een andere werkwijze. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Vergadermanier
De gemeenteraad vergadert tenminste drie keer over een onderwerp, voordat er een besluit wordt genomen.
In de beeldvormende bijeenkomst halen de raadsleden belangrijke informatie op. Dat doen ze door met inwoners, organisaties en het college te spreken. Er is dan nog geen sprake van een politiek debat of het uitdragen van een politieke mening. De raadsleden luisteren en stellen zo nodig vragen aan inwoners en organisaties. De vergadering is puur informatief: er wordt nog geen besluit genomen. Afhankelijk van de onderwerpen kiezen de raadsleden hoe zij tijdens deze bijeenkomst het gesprek aangaan, zoals een rondetafelgesprek of via een presentatie. Bij de beeldvormende bijeenkomsten kunnen inwoners en organisaties inspreken.
In de oordeelsvormende vergadering komen de onderwerpen van de vorige (beeldvormende) bijeenkomst weer aan bod. Hier gaan de raads- en burgerleden het politieke debat met elkaar aan. Daarin wisselen zij de partij-politieke standpunten met elkaar uit. Alle politieke partijen krijgen per agendapunt twee keer de gelegenheid om hun standpunten in te brengen. Uiteindelijk leidt het debat tot een voorstel voor de besluitvormende raadsvergadering. Dit kan zijn:
- een hamerstuk waarover in de besluitvormende raadsvergadering alleen nog stemming plaatsvindt, wel of niet met een stemverklaring. Of
- een bespreekstuk, waar de partijen dan wederom per agendapunt twee keer kunnen spreken.
De besluitvormende raadsvergadering is de laatste vergadering in de vergaderreeks. Tijdens deze vergadering besluit de gemeenteraad over de voorstellen die op de agenda staan. De meeste voorstellen zijn al eerder besproken tijdens de beeldvormende bijeenkomst of oordeelsvormende vergadering.