Onderzoek Asielopvang en woningen voor lokale woningzoekenden

De gemeente wil bijdragen aan het oplossen van het maatschappelijke probleem van asielopvang. Tegelijkertijd willen we woonruimte bieden aan (lokale) woningzoekenden met de plaatsing van tijdelijke woningen (zogenaamde flexwoningen). Daarom zijn we vanaf vorig jaar op zoek gegaan naar een locatie waar asielopvang en flexwoningen gecombineerd kunnen worden.

Locatie gevonden

Op basis van het locatieonderzoek is het terrein tussen de Nootdorpseweg en de Rijskade in Pijnacker naar voren gekomen als geschikte plek. Dit terrein is groot genoeg, goed bereikbaar en in de buurt van voorzieningen zoals winkels. Hier kan voor een periode van 10 jaar een opvanglocatie worden gerealiseerd met 75 woonruimten voor 250 asielzoekers. Daarnaast kunnen 150 flexwoningen voor starters en spoedzoekers worden geplaatst. Hierbij is het plan om twee toegangswegen naar het terrein aan te leggen- één voor autoverkeer en één voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten – allebei aan de kant van de Noordweg/Nootdorpseweg.

Informatiebijeenkomsten

In oktober 2024 organiseerde de gemeente 16 gespreksrondes, verdeeld over 7 informatiebijeenkomsten voor omwonenden, ondernemers en andere inwoners van Pijnacker-Nootdorp. Ook namens verenigingen en maatschappelijke organisaties waren mensen aanwezig. Tijdens deze gespreksrondes konden de deelnemers vragen stellen maar ook al hun zorgen en ideeën meegeven. De gemeente heeft 385 mensen gesproken. Zij hebben in totaal 2364 vragen gesteld en reacties gegeven.

Samen naar goede opvang

De gemeente vindt het belangrijk om ook na deze bijeenkomsten in gesprek te blijven met omwonenden over deze ontwikkeling. Daarom is een klankbordgroep opgestart die in november voor het eerst bij elkaar kwam. Als het project doorgaat, komt deze klankgroep vaker bij elkaar om met de gemeente mee te denken over de verschillende onderwerpen.

Wat inwoners belangrijk vinden

Alle uitkomsten van zowel de informatiebijeenkomsten als de klankbordgroep, zijn vastgelegd in een participatieverslag. In onderstaande video geven we een korte samenvatting van het participatieverslag en beschrijven we het vervolgtraject.

Hoe voert de gemeente dit onderzoek uit?

Eind 2023 hebben we inwoners al uitgenodigd om mee te denken over dit onderwerp, door een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is 1426 keer ingevuld en heeft veel waardevolle informatie opgeleverd, die we in het verdere onderzoek meenemen. Ook doen we een breder onderzoek in de samenleving. Daarom worden naast inwoners ook organisaties als de SWOP, de bibliotheek, de Raden van Kerken, het onderwijs en de politie gevraagd om mee te denken.

Wat is de volgende stap?

Alle uitkomsten van het onderzoek zijn inmiddels verwerkt in het ‘Uitvoeringsplan opvang Asielzoekers’. De gemeenteraad beslist in december of zij akkoord gaat met dit plan en of deze opvanglocatie voor asielzoekers in combinatie met flexwoningen er komt. Als het plan doorgaat, worden de asielopvang en de flexwoningen waarschijnlijk in 2026 in gebruik genomen.

Aanmelden voor de raadsvergaderingen

Raadsvergaderingen zijn openbaar. U kunt ze bijwonen in de raadzaal van het Bestuurscentrum, Emmastraat 165 in Pijnacker. Of kijk online mee via de livestream.

Let op: Op donderdag 21 november, donderdag 28 november en dinsdag 3 december vergadert de gemeenteraad over het uitvoeringsplan asielopvang en flexwoningen in Pijnacker-Nootdorp. We verwachten veel belangstelling voor deze vergaderingen en het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Wilt u aanwezig zijn bij de vergadering(en) in het bestuurscentrum, dan vragen we u om zich hiervoor vooraf aan te melden. Ga naar https://www.pijnacker-nootdorp.nl/politiek-en-organisatie/gemeenteraad/vergaderschema/ voor meer informatie over aanmelden.

Inwoners dachten al eerder mee

Benieuwd naar de resultaten van de vragenlijst? We hebben een visuele kaart gemaakt, waarin u in één oogopslag een beeld krijgt van de uitkomsten. Omdat de kaart niet volledig digitaal toegankelijk is, kunt u hieronder de tekstuele beschrijving lezen.
Liever de volledige uitkomsten rustig doorlezen? Dat kan in het participatieverslag.

Uitkomsten vragenlijst naar asielopvang en flexwoningen in Pijnacker-Nootdorp

Deze visuele kaart laat op hoofdlijnen de uitkomsten van de vragenlijst zien.

Inleiding

In Nederland is er een groot tekort aan asielopvangplekken voor asielzoekers. Pijnacker-Nootdorp wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en onderzoekt of asielopvang in de gemeente mogelijk is. Daarbij willen we ook direct flexwoningen bouwen voor starters en andere woningzoekenden.

Wat onderzoekt de gemeente?

De gemeente onderzoekt het volgende:

Komst van 150 tot 300 asielzoekers
Flexwoningen voor 150 tot 300 starters en spoedzoekers
Op dezelfde locatie
Voor de duur van minimaal 5 en maximaal 10 jaar
De gemeenteraad beslist in het voorjaar van 2024 of de asielopvang en flexwoningen er komen.

De vragenlijst

Aan het begin van het onderzoek konden inwoners met de gemeente meedenken door het invullen van een vragenlijst. Daarin zijn zorgen, aandachtspunten en ideeën gedeeld. De resultaten zijn op deze kaart weergegeven.

De uitkomsten van de vragenlijst worden meegenomen in het verdere onderzoek.

Algemene informatie

De vragenlijst is 1426 keer ingevuld tussen 6 en 30 november 2023.
De vragenlijst is ingevuld door inwoners uit:

Overig 0,3%
Oude Leede 1,4%
Delfgauw 6%
Nootdorp 28%
Pijnacker 64,3%

De beantwoording van de vragenlijst per leeftijdscategorie:
16 tot en met 27 jaar 4,4%
66 jaar en ouder 15,7%
28 tot en met 45 jaar 30,7%
46 tot en met 66 jaar 49,2%

Beantwoording van de vragen

Vraag: Heeft u onderwerpen die u wilt meegeven in het onderzoek? (546 reacties)

Top 5

  1. Werk en dagbesteding van asielzoekers 13%
  2. Capaciteit van het onderwijs voor minderjarige asielzoekers 12%
  3. Zorg ervoor dat huidige inwoners eerst een woning kunnen krijgen 12%
  4. Onderzoek of inwoners wel willen dat er asielopvang komt 11%
  5. Onveiligheid, overlast en criminaliteit voorkomen of beperken 19%

Verder worden genoemd: integratie en cultuurverschillen, kosten voor de opvang, locatie, type en aantal asielzoekers, verblijfsduur, leefomgeving, overbezette gezondheidszorg en communicatie vanuit de gemeente.

Vraag: Als er een asielopvang gecombineerd met flexwoningen in onze gemeente komt, is er dan iets waar u zich zorgen over maakt? (1135 reacties)

Top 5

  1. Zorgen over onveiligheid, overlast en toename criminaliteit 58%
  2. Zorg ervoor dat huidige inwoners eerst een woning kunnen krijgen 12%
  3. De leefomgeving en huidige overbezette gezondheidszorg 7%
  4. De integratie en cultuurverschillen 7%
  5. Zorgen over asielzoekers: onder andere te groot aantal en zorg over teveel alleenstaande mannen 3%

Verder worden genoemd: de duur en omvang van de asielopvang, combinatie flexwoningen en asielopvang en de keuze van de locatie.

Vraag: als er een asielopvang komt, zou u dan geïnteresseerd zijn om vrijwilligerswerk te doen?

Weet ik nog niet 273 personen
Nee 1058 personen
Ja 95 personen

Vraag: wat voor vrijwilligerswerk zou u dan willen doen? 103 reacties

Top 5

  1. Helpen bij het leren van de Nederlandse taal 34%
  2. Ik weet nog niet wat ik zou willen doen 13%
  3. Helpen bij het organiseren van activiteiten 9%
  4. Mensen wegwijs maken in onze gemeente 7%
  5. Helpen als begeleider of coach 7%

Verder worden genoemd: hulp bij integreren, administratie, zoeken van werk en activiteiten voor kinderen.

Vraag: zijn er nog ideeën of aandachtspunten die u verder wilt meegeven voor het onderzoek dat de gemeente nu uitvoert? 774 reacties

Top 5

  1. Geen asielzoekers opvangen 21%
  2. Zorg ervoor dat bestaande inwoners eerst een woning kunnen krijgen 14%
  3. Goede communicatie vanuit de gemeente: onder andere luisteren, informeren en betrekken 12%
  4. De locatie: onder andere verspreiden over de kernen en buiten de bebouwde kom 11%
  5. Zorg voor veiligheid, voorkom of beperk overlast en criminaliteit 9%

Verder worden genoemd: zorg voor werk en dagbesteding, prioriteit geven aan eigen inwoners, type en aantal asielzoekers, verblijfsduur, integratie, capaciteit onderwijs en overbezette gezondheidszorg.

We betrekken inwoners van de gemeente verder bij het onderzoek via informatiebijeenkomsten en een klankbordgroep. Meer informatie staat op www.pijnacker-nootdorp.nl/asielopvang

Veelgestelde vragen

Veiligheid

  • Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op al haar locaties. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op iedere locatie.
  • De gemeente, het COA en de politie werken nauw samen om de omgeving van de asielopvang veilig te houden.
  • Wanneer er toch onveilige situaties ontstaan, worden maatregelen genomen door het COA, gemeente en/of de politie.
  • Tijdens het eerste jaar wordt extra toezicht door handhaving en politie ingezet in de omgeving van de asielopvang, rondom het Stanislas Pijnacker en de sportverenigingen. Na dit eerste jaar wordt beoordeeld of het extra toezicht echt nodig is en moet blijven.

Besluitvorming, realisatie en kosten

  • Na de informatiebijeenkomsten die in oktober en november plaatsvinden, stelt de gemeente een uitvoeringsplan op. De gemeenteraad beslist in december of zij akkoord gaat met dit plan en of deze opvanglocatie voor asielzoekers in combinatie met flexwoningen er komt. 
  • Als het plan doorgaat, worden de asielopvang en de flexwoningen waarschijnlijk in 2026 in gebruik genomen. 
  • Kosten voor de opvanglocatie zijn voor rekening van het Rijk.
  • De gemeente krijgt een vergoeding voor de kosten van onderwijs en (jeugd)zorg.
  • Over de flexwoningen gaat de gemeente afspraken maken met de grondeigenaar en een woningcorporatie. 

Onderwijs, zorg, welzijn en integratie

Wat doen het COA  en de gemeente op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn en integratie van asielzoekers?

  • Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs, dus ook kinderen in een asielopvang gaan (zo snel mogelijk) naar school.
  • De gemeente is hier, samen met de schoolbesturen, verantwoordelijk voor. 
  • In het basisonderwijs gaan kinderen vaak eerst naar een gespecialiseerde klas waar ze intensief taalonderwijs krijgen. Jongeren van 12-18 jaar gaan naar de internationale schakelklas in Delft. 
  • Op dit moment wordt taalonderwijs binnen onze gemeente aangeboden door basisschool Omnia in Nootdorp en de Josephschool in Pijnacker. In aanloop naar een mogelijke asielopvang in Pijnacker gaat de gemeente met alle schoolbesturen in gesprek over de onderwijslocatie voor de asielkinderen die hier komen wonen. 
  • In elke opvanglocatie met 250 of meer asielzoekers houdt een huisarts van het COA spreekuur. Met vragen over hun gezondheid kunnen asielzoekers ook 24/7 bellen met een medisch contactcenter. Hierdoor hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van de reguliere huisartsenzorg in de gemeente.
  • Een tandarts wordt alleen bezocht bij ernstige pijnklachten. Hiervoor maakt het COA afspraken met een lokale tandarts. Bij kinderen wordt 1 keer per jaar uit voorzorg een controle uitgevoerd. Hiervoor komt een tandarts bus naar het terrein.
  • Van 8:00 tot 22:00 uur kunnen de asielzoekers een opvanglocatie in- en uitlopen of bezoek ontvangen. Bezoekers moeten zich van tevoren melden bij de receptie en zich kunnen legitimeren.
  • Het COA heeft huisregels opgesteld. Hier moeten de asielzoekers zich aan houden. Daarnaast houden ze zich aan de normale omgangsvormen, wetten en gewoonten die in Nederland gelden.
  • In samenwerking met lokale (maatschappelijke) organisaties zorgt het COA voor voorlichting, trainingen, activiteiten en vrijwilligerswerk. 
  • Zodra de juiste papieren geregeld zijn kunnen asielzoekers na zes maanden aan het werk. Veel van hen willen dat ook.
  • Er is vaak hulp nodig bij het integreren, wegwijs maken en aanleren van de Nederlandse taal. Het COA is erg blij met hulp vanuit vrijwilligers. Hoe we dit exact gaan coördineren, leest u later op deze webpagina. Wanneer u zich nu al wilt opgeven als vrijwilliger, kunt u mailen naar asielopvang@pijnacker-nootdorp.nl.  

Locatiekeuze

  • Het terrein tussen de Nootdorpseweg en de Rijskade is groot genoeg, goed bereikbaar en in de buurt van voorzieningen zoals winkels.
  • Vooraf heeft de gemeenteraad aangegeven dat de locatie niet mag liggen in de bestaande groengebieden, of in gebieden waar de komende 10 jaar permanente woningbouw kan worden gerealiseerd. Ook moest zeker zijn dat de provincie medewerking zou verlenen. 
  • 250 personen is de ondergrens voor het COA om een locatie de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Hoe kleiner de opvanglocatie, hoe minder tijd het COA beschikbaar heeft voor deze locatie.
  • Bij een kleinere locatie vraagt het COA meer inzet van de gemeente en de lokale maatschappelijke partners.

Locatie

  • Als de gemeenteraad een besluit heeft genomen, worden ontwerpen en inrichtingsplannen gemaakt.
  • Het plan is om de asielopvang aan de achterzijde van het terrein te plaatsen (aan de kant van de Rijskade) en de Flexwoningen aan de voorzijde (aan de kant van de Nootdorpseweg). Naar het terrein worden twee toegangswegen aangelegd – één voor autoverkeer en één voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten – allebei aan de kant van de Nootdorpseweg.
  • Op het terrein wordt voor voldoende parkeerruimte gezorgd. 

Flexwoningen

  • Het is de bedoeling dat spoedzoekers en starters uit onze gemeente straks voorrang krijgen.
  • De afspraken over de manier waarop en wanneer men zich kan inschrijven, worden nog gemaakt.
  • Er komen waarschijnlijk verschillende typen woningen, voor één- en tweepersoonshuishoudens.  

Meer weten?

We doen ons best om u goed op de hoogte te houden, maar we kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft.

Hierboven vindt u veel informatie, maar heeft u nog andere vragen of opmerkingen? Of kunt u niet aanwezig zijn bij de informatiebijeenkomsten en heeft u ideeën? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen.