Lokale Educatieve Agenda
In de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) maakt de gemeente samen met de schoolbesturen, peuter- en kinderopvangorganisaties en andere educatieve- en jeugdpartners afspraken over de ontwikkeling van het lokale onderwijs, de kinderopvang en in bredere zin: de jeugd. Dat doet de gemeente samen met haar partners omdat zij samen, vanuit verschillende rollen en bevoegdheden, verantwoordelijk zijn voor en belang hebben bij goede basisvoorzieningen. Hier kunnen onze kinderen en jongeren zich in hun eigen woon- en leefomgeving zo goed mogelijk ontwikkelen.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp werkt sinds 2008 met een LEA. De vorige LEA liep tot 2022 en is eind 2022 verlengd tot en met 2023. Deze nieuwe LEA bouwt inhoudelijk voort op voorgaande LEA’s, maar met de manier waarop we de LEA uitvoeren, willen we de komende jaren het verschil maken.
Inhoud Lokaal Educatieve Agenda 2024
De leidraad van de LEA voor de komende jaren is ‘Groot denken en klein doen’. De gesprekken die met alle LEA-partners en met de 21 scholen gevoerd zijn, gaven nieuwe inzichten en inspiratie om de samenwerking binnen de LEA anders vorm te geven. De nieuwe LEA wordt dicht bij de scholen, in de kernen en passend op wat speelt in de wijk, uitgevoerd. Dat doet de gemeente samen met haar partners aan de hand van de piramide ‘Een sterke basis’ tot ‘speciaal waar moet’ (zie hoofdstuk 5 in de LEA).
Deze LEA biedt de mogelijkheid om per kern verschillende prioriteiten op te stellen. De basis zijn de wettelijke taken en de onderwerpen waar de scholen of de wijk elkaar kan versterken. Dit spreken de partners met elkaar af in de zogenaamde LEA kerngroepen. Hierin werken de gemeente, scholen en kinderopvangorganisaties samen.