Storing online afsprakensysteem
Op dit moment is het niet mogelijk om online een afspraak voor aan onze balies te maken door een technische storing. We werken hard aan een oplossing. Heeft u met spoed een afspraak nodig, dan vragen wij u ons te bellen op telefoonnummer 14015. Heeft het geen spoed, bezoek deze website dan later nog eens voor het maken van een afspraak. Bedankt voor uw begrip en geduld.
Huishoudelijke hulp
Bent u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen en is er niemand die de taken kan overnemen? Dan kunt u in sommige gevallen huishoudelijke hulp vragen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp via de Wmo moet u een indicatie hebben. Daarvoor doet u een melding bij de gemeente.
- Lees meer over een Wmo-indicatie of
- ga direct naar het Wmo-meldingsformulier.
Na uw melding krijgt u een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met een Wmo consulent. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden. Naar aanleiding van dit gesprek maakt de gemeente een beknopt gespreksverslag.
Vervolgens beoordeelt de gemeente of u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp.
Lukt het niet om het probleem op een eenvoudige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u huishoudelijke hulp organiseren. Dit kan op 2 manieren:
- U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura;
- U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt u ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten. Om een pgb te krijgen moet u wel voldoen aan de voorwaarden die de gemeente hieraan stelt.
Dien minimaal acht weken voordat uw Wmo-indicatie verloopt, een meldingsformulier in. Er is dan voldoende tijd om nieuwe afspraken te maken. Via het online Wmo-meldingsformulier kunt u een melding voor de Wmo indienen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Direct naar het Wmo-meldingsformulier.
Lukt het u niet om het Wmo-meldingsformulier online in te vullen? Dan mag u het formulier ook inscannen en mailen naar info@pijnacker-nootdorp.nl. Download het meldingsformulier.
Vanaf 1 augustus 2023 heeft de gemeente een nieuwe manier om te bepalen hoeveel huishoudelijke hulp u krijgt. Deze manier heet het HHM normenkader. Als u een nieuwe indicatie krijgt, verandert hierdoor misschien het aantal minuten hulp dat u ontvangt. Uw consulent kan u hier meer over vertellen. Hoe het HHM normenkader werkt, leest u in de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning.
Heeft u al ondersteuning en verandert uw persoonlijke situatie door bijvoorbeeld een verhuizing of gewijzigde beperkingen? Neem dan contact op met uw Wmo-consulent.