Storing online afsprakensysteem
Op dit moment is het niet mogelijk om online een afspraak voor aan onze balies te maken door een technische storing. We werken hard aan een oplossing. Heeft u met spoed een afspraak nodig, dan vragen wij u ons te bellen op telefoonnummer 14015. Heeft het geen spoed, bezoek deze website dan later nog eens voor het maken van een afspraak. Bedankt voor uw begrip en geduld.
Hulp en tips bij eenzaamheid
Eenzaamheid is een rotgevoel, daarom is het fijn dat er wat aan te doen is. Een kleine stap kan al een verschil maken. Wilt u hier hulp bij? Dan zijn er in Pijnacker-Nootdorp verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd waar u andere mensen kunt ontmoeten. Hieronder vindt u het aanbod.
Activiteiten voor alle leeftijden
Sociale contacten zijn belangrijk. Mensen die vragen hoe het met u gaat, bij wie u uw hart kunt luchten of aan wie u hulp kunt vragen. Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) heeft activiteiten die gericht zijn op het leren kennen van nieuwe mensen of het uitbreiden van uw netwerk.
- Grip&Glans; dit is een wetenschappelijk bewezen cursus waarin u in 6 bijeenkomsten oefent met het uitbreiden van uw netwerk op de manier die bij u past. U krijgt handvatten aangeboden om meer grip op uw (sociale) leven te krijgen en er daardoor meer glans aan te geven.
- Sociaal Vitaal; ook dit is een wetenschappelijk bewezen methode waarin mensen samen bewegen en op deze manier nieuwe mensen leren kennen. Tijdens een blok van 30 lessen wordt er aandacht geschonken aan gezonde voeding, mantelzorg, het hebben van sociale contacten en natuurlijk is er na afloop altijd een kop koffie of thee om samen nog even na te praten.
Daarnaast biedt SWOP nog vele andere activiteiten waarbij naast de activiteit zelf ook ontmoeting een belangrijke rol speelt. Neem voor meer informatie contact op met SWOP via telefoonnummer 015-3699699 of ga naar swop.nl.
Hulp en activiteiten voor jongeren
Het jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is er voor jongeren van 10 t/m 25 jaar, die wonen in de kernen Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. Met vragen over jouw sociale leven of andere onderwerpen kan je terecht bij één van de jongerenwerkers van gro-up. Zij bieden zowel 1-op-1 begeleiding als groepsactiviteiten.
Zo organiseren ze op maandagavonden Join Us bijeenkomsten. Join Us is voor alle jongeren (12-25 jaar) die hun sociale leven een boost willen geven. Tijdens deze avonden doe je leuke dingen met andere jongeren en werk je ondertussen aan je social skills. Jongerenwerkers helpen je daarbij. Aanmelden kan via joinus.nu of op Instagram: @jongerenwerkpijnackernootdorp.
Kernteam gemeente Pijnacker Nootdorp
Soms gebeurt er iets in uw leven waardoor u zich eenzaam voelt. Misschien bent u uw baan kwijt. Of bent u uw partner of vrienden om u heen verloren. Na een tijdje lukt het meestal om hier zelf weer uit te komen. Maar wat als het u niet lukt? Het kernteam denkt met u mee. Over welke activiteiten u kunt doen. Of hoe u daar komt. Samen gaan we op zoek naar de hulp die u nodig heeft.
Bel het kernteam van de gemeente op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur naar telefoonnummer 14 015.
Tips om zelf te doen
Liever zonder hulp aan de slag? We hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet, zodat u zelf iets kunt doen tegen een eenzaam gevoel:
Contacten
- Bedenk welke mensen voor u belangrijk zijn en waarom.
- Investeer in deze contacten en geef deze mensen genoeg tijd en aandacht.
- Luister goed naar iemand met wie u goed contact wil.
- Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Bel, app of mail iemand van het lijstje waarbij u een goed gevoel hebt.
- Maak een lijstje van mensen met wie u een oppervlakkig contact hebt en waarvan u dat zou willen verdiepen. Zoek vervolgens contact met iemand van het lijstje. Toon oprechte interesse en durf ook te delen wat er bij u speelt.
- Heeft u kinderen? Ga dan eens het gesprek aan met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. Een gespreksstarter is hier wat makkelijker, omdat jullie de vriendenkring van jullie kinderen gemeen hebben.
- Bied uw hulp aan bij buren of kennissen. Misschien kunt u oppassen op kinderen of huisdieren, klussen in en rond hun huis, huishouden en dergelijke.
- Heeft u een hond? Dat is gezellig! Maak eens een praatje met andere hondenbezitters. U hebt vast een gedeelde passie voor honden en verhalen te vertellen over die van u.
Informatie
- Om uw eenzame gevoel een plek te geven kan het helpen als u meer weet over het onderwerp. Neem eens een kijkje op Eenzaam.nl. Daar vind u ervaringsverhalen, informatie en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.
- Bel eens met een vrijwilliger van de Luisterlijn om uw gedachten te ordenen. Een gesprek van mens tot mens kan goeddoen.
- Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen die uw interesse wekken. Bel of ga eens langs om te vragen of u naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken. Dit is bijna altijd zonder enige verdere verplichting.
Vrijwilligerswerk
- Doe iets voor een ander of voor een goed doel. Bijvoorbeeld als vrijwilliger.
- Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van uw kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar maken ook dat u uzelf beter voelt.
- Op het vrijwilligersinformatiepunt van SWOP vindt u een overzicht van alle vacatures voor vrijwilligerswerk in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. U kunt ook vrijwilligerswerk vinden via landelijke websites zoals NLvoorelkaar, Thuisgekookt en NL Cares.
Activiteiten
- Ga naar plekken waar u mensen kunt ontmoeten.
- Kijk eens of er binnenkort in uw gemeente een activiteit plaatsvindt die u leuk vindt. Organisaties door heel Nederland organiseren activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten.
- Veel mensen ervaren herkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep. Zo’n band kan het gevoel van eenzaamheid doen afnemen. Klinkt dat als iets voor u?
- Zoek een ander om iets mee te ondernemen. Kijk eens op een activiteiten-website. Hier vind u een lijstje.