Ontheffing gebruik openbare weg (container of kraan plaatsen)
Wilt u op de openbare weg een hijskraan, container, steiger, hekwerk, bouwafscheiding, mobiel toilet, marktkraam of iets anders plaatsen? Dan moet u een ontheffing aanvragen of een melding doen.
Let op: één week voor de jaarwisseling (24 t/m 31 december) kunt u geen containers plaatsen. Er is dan te veel kans op brand.
Zichtbaarheid
Het voorwerp moet goed zichtbaar zijn. Lees voor u een container plaatst de richtlijnen markeren onverlichte obstakels die onderaan deze pagina staan.
Staat de container korter dan 14 dagen op de openbare weg en is de inhoud niet groter dan 12m3? Dan maakt u hiervan, minimaal 5 werkdagen van te voren, een melding.
Wilt u de container langer dan 14 dagen plaatsen? Of is de inhoud van de container groter dan 12m3? Dan vraagt u, minimaal 5 werkdagen van te voren, een ontheffing aan.
Staat de kraan korter dan 3 uur op de openbare weg? Maak dan, minimaal 5 werkdagen van te voren, een melding.
Staat de kraan langer dan 3 uur op de openbare weg? Dan moet u, minimaal 5 werkdagen van te voren, een ontheffing aanvragen.
Bij het beoordelen of een ontheffing wordt verleend wordt gelet op overlast voor het verkeer. Ook houden we rekening met:
- omwonenden;
- het omgevingsplan;
- de hulpdiensten;
- het straatbeeld; en
- eventuele bijzondere omstandigheden.
Alle overige voorwaarden vindt u in de Algemene Plaatselijke Verordening
Neem dan contact op met afdeling Wijkzaken. Stuur een e-mail naar info@pijnacker-nootdorp.nl of bel naar telefoonnummer 14015.
Een melding doen is gratis.
Een ontheffing aanvragen kost € 29,10.
Onverlichte obstakels: eigenlijk horen ze niet op straat thuis. Toch staan containers, cabines of opgeslagen bouwmaterialen soms noodgedwongen op of langs de weg, met alle risico’s van dien. Met het uitkomen van de ‘Richtlijn voor het markeren van onverlichte obstakels’ (CROW-publicatie 130) is er nu sprake van een uniforme regeling voor het hele land voor plaatsing en markering van verplaatsbare, onverlichte obstakels.
Eigenaren en gebruikers hebben met het verschijnen van de ‘Richtlijn voor het markeren van onverlichte obstakels’ de beschikking over een leidraad voor een verantwoorde plaatsing en markering. Voor wegbeheerders en politie is er nu houvast voor toezicht op naleving en handhaving.
Vergunningverlening en handhaving
Deze samenvatting geeft de belangrijkste maatregelen weer van de ‘Richtlijn
voor het markeren van onverlichte obstakels’. De Richtlijn volgt de laatste stand van wetenschap en techniek. Toepassing kan worden opgelegd door vergunning of ontheffingsverlening. Afwijken van de Richtlijn moet in voorkomende gevallen kunnen worden onderbouwd.
Gemeenten kunnen regels vastleggen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met bijbehorend uitvoeringsbesluit. Bij overtreding is dan proces-verbaal mogelijk.
Markering
De beste manier om te voorkomen dat verkeersdeelnemers tegen containers of andere obstakels botsen, is verlichting. Helaas is dat in veel gevallen niet mogelijk. Het beste alternatief is een goede markering. Dit kan op twee manieren:
- Het markeren van het obstakel zelf met retroreflecterende markeringsstrepen.
- Het markeren van de omgeving van het obstakel volgens de richtlijnen voor maatregelen bij werk in uitvoering.
Een onverlicht obstakel kan van alles zijn. Zelfs een klein werkvak, wals in dit voorbeeld ontleend aan CROW-publicatie 35 ‘Verkeersvoorzieningen bij werken in uitvoering binnen de bebouwde kom’. In een dergelijk geval moet de markering bestaan uit geleidebakens en/of hekken.
Markering van het obstakel
Markering van het obstakel is vooral geschikt voor vastomlijnde objecten zoals containers en cabines. Hierbij gelden de volgende eisen:
- Obstakels worden voorzien van minimaal twee markeringsstrepen op elk zijvlak en elk kopstuk.
- Markeringsstrepen komen aan de uiterste buitenzijde van het obstakel. Het hoogste punt van de markering ligt op maximaal 1,55 meter.
- Markering wordt in beginsel verticaal aangebracht. Is dit praktisch niet uitvoerbaar, dan kan in overleg met de wegbeheerder worden besloten horizontale markering te gebruiken.
- De markering bestaat uit retroreflecterend materiaal van ten minste high intensity grade klasse Il (volgens NEN 3381).
- De markering bestaat uit zes diagonaal aangebrachte vlakken, afwisselend rood en wit, van elk 141 mm breed. De totale lengte van de markering is 705 mm. Aan de kop van het obstakel is de markeringsstreep zo aangebracht, dat de rode vlakken:
- bij nadering aan de linkerkant van rechtsboven naar linksonder lopen;
- bij nadering aan de rechterkant van linksboven naar rechtsonder lopen.
Markering van de omgeving
Markering van de omgeving komt in aanmerking bij minder goed omlijnde obstakels, zoals opgeslagen bouwmateriaal, een verzameling hekken, los bouwafval of een werkvak. Het obstakel moet worden gemarkeerd volgens de geldende bebakeningsrichtlijnen.
Links
- Melding plaatsen container , opent in een nieuw tabblad
- Aanvraag ontheffing plaatsen container , opent in een nieuw tabblad
- Melding plaatsen kraan , opent in een nieuw tabblad
- Aanvraag ontheffing plaatsen kraan , opent in een nieuw tabblad
- Algemene Plaatselijke Verordening (APV) , opent in een nieuw tabblad