Warmtepomp en airco

Een warmtepomp, airconditioner of vergelijkbare installatie heeft vaak een buitenunit, die kan worden geplaatst aan de woning, op het dak of op de grond.

Heeft u een vergunning nodig voor het plaatsen van een warmtepomp? Dat hangt van een aantal dingen af, zoals de grootte van de unit en de plek waar u het plaatst.

  • Een vergunning is niet nodig als de buitenunit aan de volgende voorwaarden voldoet.
    • De buitenunit is niet hoger dan 1 meter, gemeten vanaf de grond, en
    • De buitenunit staat in de tuin (‘voorerfgebied of achtererfgebied’), en
    • De buitenunit heeft een oppervlakte kleiner dan 2 m2. Een ombouw rondom de warmtepomp of airco telt hierbij ook mee.
  • Een vergunning is wel nodig als u de buitenunit aan de gevel hangt of op het dak plaatst. Ook is een vergunning nodig als de buitenunit groter of hoger is dan hierboven beschreven. Het aanvragen van een vergunning kunt u doen in het omgevingsloket, www.omgevingswet.overheid.nl.

Let op: Wilt u een buitenunit wilt plaatsen op, aan of bij een monument? Dan heeft u altijd een vergunning nodig.

Voor het plaatsen van een buitenunit adviseren wij het volgende:

  • Kies een plek die zo min mogelijk zichtbaar is vanaf de straat of voor de buren en plaats de unit zo laag mogelijk, meestal dicht tegen de gevel.
  • Plaats de buitenunit op dezelfde plek als die van de buren. Het is wenselijk dat bewoners van rijtjeshuizen of twee-onder-een-kap woningen de buitenunits op een vergelijkbare manier plaatsen, om een rommelig uitzicht te voorkomen.
  • Plaats de leidingen zoveel mogelijk binnendoor of zorg ervoor dat ze uit het zicht zijn (bijvoorbeeld achter de regenpijp). Als dit niet mogelijk is, stem dan de kleur van de leidingen af op de gevel.
  • Houd rekening met het geluid van de airco of warmtepomp. Dit kan soms als geluidshinder veroorzaken.

Geluid

Volgens het bouwbesluit mag de buitenunit van uw warmtepomp niet te veel lawaai maken.

Op de erfgrens met uw buren mag dat maximaal 40 decibel zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een handige rekentool gemaakt. Als het geluid harder is, moet de unit verder van de buren worden geplaatst of bijvoorbeeld een omkasting worden aangebracht. Neem eerst contact op met uw buren voordat u een buitenunit gaat plaatsen.

Als eigenaar van de buitenunit moet u zich houden aan de geluidseisen. Niet alleen op het moment van plaatsing, maar ook in de jaren erna.