Groenonderhoud
Groenonderhoud is een essentieel onderdeel van het beheer van onze openbare ruimtes. Het zorgt ervoor dat parken, plantsoenen, bermen en andere groene gebieden in de gemeente goed onderhouden worden en aantrekkelijk blijven voor bewoners en bezoekers.
- Gezondheid en welzijn: Goed onderhouden groenvoorzieningen dragen bij aan de fysieke en mentale gezondheid van de inwoners. Het biedt ruimte voor recreatie, ontspanning en sociale interactie.
- Biodiversiteit: Door het juiste beheer van groenvoorzieningen kunnen we de biodiversiteit bevorderen. Dit betekent dat we zorgen voor een gevarieerde flora en fauna, wat essentieel is voor een gezond ecosysteem.
- Klimaatadaptatie: Groenvoorzieningen spelen een cruciale rol in het opvangen van regenwater, het verminderen van hittestress en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit helpt de gemeente om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
- Leefbaarheid: Een groene en goed onderhouden omgeving verhoogt de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de gemeente. Het draagt bij aan een positieve uitstraling en kan zelfs de waarde van onroerend goed verhogen.
Groenonderhoud bestaat uit:
- Snoeien en kappen: Het regelmatig snoeien van bomen en struiken om de groei te bevorderen en de veiligheid te waarborgen.
- Grasmaaien: Het maaien van grasvelden om ze netjes en toegankelijk te houden.
- Onkruidbestrijding: Het verwijderen van ongewenste planten om de groei van gewenste vegetatie te ondersteunen.
- Beplanting: Het aanplanten van nieuwe bomen, struiken en bloemen om de biodiversiteit te vergroten en de esthetiek te verbeteren.
- Onderhoud van waterpartijen: Het schoonhouden en beheren van vijvers, sloten en andere waterpartijen om een gezond ecosysteem te behouden.
We willen het groenbeheer zo natuurvriendelijk mogelijk maken. Dit doen we met het oog op het natuurnetwerk. Dit is een samenhangend gebied waar planten en dieren kunnen leven. Het zorgt ervoor dat deze soorten blijven bestaan.
Natuurvriendelijke beheer
Met natuurvriendelijk beheer wordt het groen in fases onderhouden. Ook richt het zich op een hoge biodiversiteit en kan het gras hoger staan dan u gewend bent. Groen in wijken en buurten kan helpen. Het biedt dekking, schuilplaatsen, veilige routes en voedsel voor dieren. Zo laten we snoeihout liggen of stapelen we het op. In het bijzonder houden we daarbij rekening met beschermde diersoorten, zoals de huismus en vleermuis.
Openbaar groen
De gemeente beheert openbaar groen. Denk hierbij aan gras, struiken, vaste planten, hagen, bosjes en bomen in de openbare ruimte. Elk type groen vraagt om ander onderhoud. Zo wordt een grasveld veel vaker gemaaid dan kruiden of ruig gras. We maaien op verschillende momenten om het groen goed te houden voor gebruik.
Landelijke kwaliteitniveaus
Elk jaar wordt de kwaliteit van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in kaart gebracht. Dit wordt gedaan met de landelijke kwaliteitsniveaus. Deze niveaus zijn opgesteld door CROW, gemeenten en aannemers. Het CROW is het nationale kennisplatform voor verkeer, infrastructuur, vervoer en openbare ruimte.
De kwaliteitsniveaus zijn:
- A+ = Zeer goed
- A = goed
- B = voldoende
- C = matig tot onvoldoende
- D = onvoldoende tot achterstallig
De gemeente Pijnacker-Nootdorp streeft naar niveau B. Dit niveau staat voor sober, veilig, eenvoud en efficiëntie. Ook is er weinig onkruid. De meeste gemeenten gebruiken dit niveau.
- Maaien: Maaien ligt gevoelig. Vooral over de plekken waar ecologisch beheer plaats vindt is veel te doen. Waarom maaien we wel, of niet? U leest het op de pagina Maaibeleid.
- Onkruid verwijderen op openbare wegen: De gemeente verwijdert tussen maart en oktober een aantal keer onkruid. Zo blijven de openbare wegen schoon en aantrekkelijk. Zie voor meer informatie over dit onderwerp pagina Onkruid verwijderen.
- Kappen en snoeien van bomen in openbare ruimte: In Pijnacker-Nootdorp staan ongeveer 19.000 bomen in openbaar gebied. Daarvan kapt de gemeente er jaarlijks tientallen. Dat gebeurt alleen wanneer het onmogelijk is om een boom beter te maken of wanneer de boom een gevaar voor de directe omgeving oplevert. In de meeste gevallen plaatsen we ook een boom terug. Dit kan soms niet op precies dezelfde plek.
Groenonderhoud is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als inwoner kunt u zelf ook iets doen. Het gaat om de volgende taken:
- Snoeien overhangend groen: Gaat u bomen of struiken snoeien? Verwijder dan ook overhangende takken bij trottoirs, brandgangen en fietspaden. Zo blijft er een vrije doorgang voor wandelaars, kinderwagens, rolstoelen en fietsers.
- Boom kappen op privégrond: Voor het kappen van bomen op privégrond heeft u meestal een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het kappen van aaneengesloten begroeiingen van bomen en struiken van meer dan 50 vierkante meter. Op het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning moet aanvragen. Zie voor meer informatie daarover de pagina Boom kappen.
- Boomplantverzoek: Wilt u een boom in uw straat? Kom in actie en bespreek uw idee met de buren. Daarna kunt u een Boomplantverzoek indienen bij de gemeente.