Bodycams bij handhavers

Handhavers hebben soms te maken met agressie en geweld op straat. Om hen te beschermen en hun veiligheidsgevoel te vergroten dragen ze een bodycam. Deze camera kan worden gebruikt op het moment dat de handhaver zich bedreigd voelt of als de situatie op straat onveilig dreigt te worden voor omstanders. De bodycams zijn er niet alleen voor de handhavers. Bodycams helpen ook bij het voorkomen van misverstanden én een transparante manier van werken. Beelden kunnen gebruikt worden voor het zorgvuldig afhandelen van incidenten en klachten.

Een bodycam is een kleine, draagbare camera die beeld en geluid kan opnemen. De bodycam wordt altijd zichtbaar gedragen. Er wordt alleen opgenomen als een situatie uit de hand loopt.

We willen dat handhavers zo veilig en goed mogelijk hun werk kunnen doen. De handhaver kan in een onveilige of bedreigende situatie de bodycam aanzetten zodat deze wordt opgenomen en later kan worden gebruikt voor aangifte of als bewijsmateriaal. De bodycam kan de handhaver ook helpen om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt.

De bodycam staat altijd op stand-by. Dit betekent dat de beelden niet opgeslagen worden. De handhaver start de opname wanneer er een onveilige of bedreigende situatie ontstaat. Als het rode lampje op de bodycam brandt wordt er een opname gemaakt. Ook de minuut voor het indrukken wordt dan opgeslagen. Als dat kan geeft de handhaver een mondelinge waarschuwing voordat de bodycam wordt aangezet. In sommige situaties is het niet altijd mogelijk om dit vooraf te melden. Dan zal de bodycam toch aangezet worden en wordt dit achteraf gemeld aan de betrokkene(n).

Ja, iedere handhaver heeft een eigen bodycam.

Nee, een handhaver is bevoegd om zelf te bepalen wat hij/zij wil opnemen. Daar is dus geen toestemming voor nodig van personen die in beeld komen.

Na iedere dienst worden opnames bewaard in een beveiligde omgeving. Een klein aantal personen heeft toegang tot de opnames. Er wordt geregistreerd wanneer en door wie de opnames bekeken worden. Na 28 dagen worden opnames verwijderd en vernietigd. Als opnames onderdeel worden van een klachtenprocedure of inzageverzoek, worden beelden bewaard volgens de bewaartermijn (van de archiefwet) en na afloop van deze termijn vernietigd. Beelden die voor opsporingsdoeleinden aan de politie worden verstrekt, worden door de politie bewaard als politiegegevens.

Ja, maar onder voorwaarden. Het gebruik van bodycams moet voldoen aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). De gemeente moet een gerechtvaardigd belang hebben en een belangenafweging maken. Deze belangenafweging heeft de gemeente gemaakt. De privacy-inbreuk moet proportioneel en noodzakelijk zijn. Als de beelden worden gebruikt als bewijs en naar de politie gaan, geldt de Wet Politiegegevens (Wpg) in plaats van de AVG. De gemeente houdt zich dan aan de regels uit de Wet politiegegevens.

De opnamen kunnen alleen in onderstaande situaties worden gebruikt:

  • Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de beelden in beslag voor een strafrechtelijk onderzoek.
  • Bij een klachtenprocedure of een verzoek van inzage van een persoon die is gefilmd.
  • Een handhaver dient een inzageverzoek in ter evaluatie van zijn/haar eigen handelen.

Als u zelf gefilmd bent met een bodycam, heeft u het recht om deze beelden te bekijken. U mag alleen de beelden zien waar u zelf op staat. Andere personen die op beelden te zien of te horen zijn, worden in dat geval onherkenbaar gemaakt (blurren).

Wanneer u de beelden wilt bekijken kunt u brief sturen naar het volgende adres:

Gemeente Pijnacker-Nootdorp
T.a.v. Team Handhaving
Betreft: inzageverzoek beelden bodycam
Postbus 1
2640 AA Pijnacker.

Vermeld in uw verzoek de volgende gegevens:

  • Naam, adres, telefoonnummer en/of emailadres van verzoeker 
  • Datum, tijdstip en plaats waar de beelden zijn opgenomen
  • Geef aan waarom u de beelden wilt bekijken
  • Een ondertekening (handtekening, plaats en datum)

U kunt de brief met ondertekening ook inscannen en per e-mail sturen naar info@pijnacker-nootdorp.nl. Vergeet niet ‘inzageverzoek beelden bodycam’ bij het onderwerp te vermelden. Doe uw verzoek binnen 28 dagen na opname. Vraagt u beelden later op, dan bestaat de kans dat uw verzoek niet meer in behandeling wordt genomen. Beelden worden automatisch gewist na 28 dagen.