Aanpak mensenhandel

Mensenhandel is een ernstig probleem dat voor de meeste mensen niet te zien is. Bij mensenhandel raken slachtoffers hun vrijheid kwijt. Dit bezorgt hen enorm veel pijn en verdriet. De gemeente werkt daarom aan het voorkomen van mensenhandel.

Wat is mensenhandel?

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit of gedwongen dingen te doen waarvoor ze niet kiezen. Anderen profiteren daarvan. Zij dwingen hun slachtoffers bijvoorbeeld tot prostitutie, tot werken onder het minimumloon, tot crimineel gedrag of bedelen. Vaak gebruiken ze daarbij dwang, geweld, chantage en bedrog. Mensenhandel kan overal gebeuren. Bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw, horeca, fabriek en bij mensen thuis. Hierbij gaat het niet alleen om volwassenen, maar ook om kinderen. Er zijn vier vormen van mensenhandel:

  • Seksuele uitbuiting
    Bij seksuele uitbuiting wordt het slachtoffer gedwongen in de seksindustrie te werken. Dit kan doormiddel van gedwongen prostitutie, maar ook door het verlenen van andere seksuele diensten zoals webcamseks. Seksuele uitbuiting kan iedereen overkomen; mannen, vrouwen, transgenders, kinderen etc.
  • Criminele uitbuiting
    Bij criminele uitbuiting wordt iemand gedwongen om criminele feiten te plegen of om te bedelen. Denk bij criminele feiten aan drugshandel, winkeldiefstal of andere vormen van criminaliteit. Criminele uitbuiting wordt niet vaak gemeld door het slachtoffer, omdat het slachtoffer in de veronderstelling kan zijn dat hij/zij strafrechtelijk vervolgbaar is.
  • Arbeidsuitbuiting
    Bij arbeidsuitbuiting spelen dwang, geweld, dreiging, afpersing, fraude misleiding en meervoudige afhankelijkheid een rol. De persoon die wordt uitgebuit, is afhankelijk van de uitbuiter. Dit kan op meerdere manieren tegelijk, bijvoorbeeld doordat de uitbuiter verantwoordelijk kan zijn voor zowel woning, werk, zorgverzekering en/of vervoer van werknemers. Wanneer de uitgebuite het werk niet accepteert, is de kans voor hem/haar dat de werkgever ook zijn woning, zorgverzekering of vervoer ontneemt. Bij arbeidsuitbuiting werkt de uitgebuite vaak in zulke erbarmelijke omstandigheden dat we kunnen spreken van mensonterende situaties. Arbeidsuitbuiting gebeurt in elke branche, maar wordt voornamelijk gesignaleerd onder (arbeids)migranten bij huishoudelijk personeel, in de beauty branche, de bouw, de land- en tuinbouw, de automotive branche en de horeca.
  • Gedwongen orgaanhandel
    Gedwongen orgaanhandel is de laatste vorm van mensenhandel. Hierin wordt iemand gedwongen zijn of haar organen af te staan of ter beschikking te stellen (gedwongen draagmoederschap). Deze vorm van mensenhandel komt zo goed als niet voor in de landelijke cijfers. Momenteel is de Landelijke Politie Eenheid hier vooral mee bezig en ligt er (nog) geen rol voor de gemeente. De gemeente blijft uiteraard wel alert op gedwongen orgaanhandel.

Hulp voor slachtoffers

Bent u slachtoffer van mensenhandel? Of denkt u dat iemand slachtoffer is van mensenhandel? Bekijk hieronder waar u terecht kunt.

Politie

Bel 112 (bij spoed) of 0900 88 44 (geen spoed wel politie). Kijk voor meer informatie op de  website van de politie.

Meld Misdaad Anoniem

Bel het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 70 00 als u niet met uw verhaal naar de politie durft. U kunt ook via de website online een melding doen. Uw melding is altijd anoniem.

Gemeente

Bel 14 015 en u wordt doorverwezen naar een medewerker van het team Ondermijning.

Meer informatie

Op www.wegwijzermensenhandel.nl vindt u informatie over herkennen van mensenhandel. Maar ook over hulp die er is en welke organisaties u daarbij verder kunnen ondersteunen.