Terug naar het overzicht

Verbeeldingsweekend: drie dagen totale lokale kunst en cultuur

Al meer dan dertig jaar is De Verbeelding het kunst- en cultuurevenement van Pijnacker-Nootdorp. Altijd speelt het zich af in het laatste volle weekend van september. De opening is vrijdagavond 27 september bij CulturA & Zo in Nootdorp. De opening met livemuziek en livetoneel is de opmaat naar een bomvolle zaterdag 28 en zondag 29 september.

Een voorloper van De Verbeelding is sinds vijf jaar de Open Lucht Beeldenexpositie in het Emmapark in Pijnacker. Deze is woensdag 11 september geopend en de dertien kleurrijke beelden zijn nog te zien tot en met zondag 6 oktober.   

Op zaterdag 21 september beleefde De Verbeelding een Promodag. In het winkelcentrum van Pijnacker liepen steltlopers van Circus Ravioli reclame te maken voor De Verbeelding. Tegelijk was in Nootdorp cartoontekenaar Gerard Nijboer actief op het Paradeplein, het hart van het winkelcentrum daar.

Een vol programma op 28 en 29 september

Op zaterdag 28 en zondag 29 september gebeurt er echt van alles. Er is een Kunstroute langs kunstenaars en kunstcentra die de hele gemeente omvat: van Nootdorp tot Oude Leede en van Delfgauw tot de Katwijkerbuurt.
Zaterdagmorgen bij CulturA in Nootdorp en zaterdagmiddag in de Ontmoetingskerk in Pijnacker is er een kindervoorstelling. Eric Borrias vertelt het beroemde verhaal van de Bremer Stadsmuzikanten aan kinderen van rond de vier tot rond de acht.

Talloze kunstenaars houden Open Atelier; laten zien hoe ze werken en tonen trots wat ze hebben gemaakt. Soms zijn er in of bij deze ateliers ook optredens van uiteenlopende artiesten. Daarbij organiseren heel veel kunstenaars ook workshops. Op de site staat een volledig overzicht. Zowel van de workshops als van alle optredens her en der. Via de overzichtelijke en zeer doordachte site kun je een mooi plan de campagne maken voor het Verbeeldingsweekend.

Bijzondere vermelding verdient een expositie in de bibliotheek van Pijnacker aan de Julianalaan. Daar exposeren meer dan honderd amateurkunstenaars hun werk. Deze locatie is altijd een Verbeeldingssmeltkroes.

Hetzelfde geldt voor Zorgkwekerij Bloei, een stukje verderop aan de Europalaan in Pijnacker. Ook deze locatie – een soort thuisbasis van De Verbeelding – is altijd een bonte verzameling van exposities, optredens en zorgkwekersgezelligheid.

Op zaterdag 28 september is op het Raadhuisplein Het Verbeeldingsplein, de vroegere Creamarkt met allerlei verkoop- en presentatiestands. Voor kinderen is er veel te doen. Er zijn heel veel verschillende optredens en dans- en muziek workshops. En ook heel leuk: Circus Ravioli treedt er op.
Sinds enkele jaren is er ook een Poproute. Diverse bands treden in de middag en de avond op in De Guyter, bij De Drie Heeren en bij CulturA in Nootdorp.

Een traditie is intussen ook het gratis zaterdagavondconcert in de Dorpskerk Pijnacker aan het Koningshof. Daar speelt het Pijnackers Kamer Orkest (PKO) onder leiding van Margriet Tubbing en na de pauze het Dubbel Blaaskwintet Il Fiati. Zondag zijn heel veel ateliers en locaties net zo actief en open als op zaterdag. Op zondagmiddag is in Nootdorp een leuke kunstwandeling.

De site www.verbeelding.nu loodst de in kunst en cultuur verdwaalde liefhebber door het enorme programma. En anders is er nog een overzichtsboekje met allerlei informatie. Dat is op alle Verbeeldingslocaties te krijgen.

Eric Borrias