Terug naar het overzicht

Veiligheidsontbijt voor ondernemers weer een succes!

Het was vanochtend, dinsdag 15 oktober, om 7.30 uur al een gezellige drukte in de raadszaal van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Burgemeester Björn Lugthart en Bart van Straten, wethouder economie, ontvingen daar zo’n 75 ondernemers, raadsleden en andere geïnteresseerden. Onder het genot van een lekker ontbijt kregen de aanwezigen informatie over veilig ondernemen.

Burgemeester Björn Lugthart deed het welkomstwoord en gaf aan waarom het belangrijk is ondernemers mee te nemen in de aanpak van criminaliteit:

Een veilige gemeente creëren we niet alleen, dat doen we samen. Onze ondernemers spelen hierin een grote rol. Door hen de juiste kennis mee te geven, worden ze weerbaarder en kunnen ze risico’s sneller herkennen.” Wethouder Bart van Straten vult aan: “Mooi dat deze ochtend weer in samenwerking met de bedrijvenparken De Boezem, Heron, Oostambacht en Ruyven, Platform Veilig Ondernemen (PVO) en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) georganiseerd is. Zo zorgen we er met elkaar voor dat er blijvend aandacht is voor veilig ondernemen.

Inzicht werkwijze criminelen en cyberaanvallen

Er was ook een gastspreker aanwezig. Yolanda van Setten, van Cum Sensu, heeft als voormalig officier van Justitie ruime ervaring in de aanpak van complexe (digitale) criminaliteit en ondermijning. Zij gaf tijdens haar presentatie inzicht in de werkwijze van criminelen. Aanwezigen kregen voorbeelden te zien van criminele activiteiten. Verder liet zij zien dat criminelen tegenwoordig met behulp van AI zeer realistische nepvideo’s maken, ook wel bekend als deepfake. Deze video’s kunnen mensen laten zeggen of doen wat ze nooit hebben gezegd of gedaan. Dit kan worden gebruikt voor verschillende soorten van fraude. Tenslotte maakte zij de gasten nog attent op het belang van melden van incidenten, bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Een melding van een klein incident kan juist de schakel zijn om een georganiseerde misdaad op te lossen.

Week van veiligheid

Het ontbijt vond plaats in de ‘Week van de veiligheid’. Deze landelijk georganiseerde week, door het Platvorm Veilig Ondernemen, richt zich op ondernemers en hun medewerkers. Er worden verschillende vormen van veiligheid onder de aandacht gebracht om ondernemers en haar medewerkers weerbaar te maken en daarmee Nederland veiliger te krijgen.