Terug naar het overzicht

Subsidie voor spouwmuurisolatie weer mogelijk

Sinds september 2023 is het mogelijk om gemeentelijke subsidie aan te vragen voor het isoleren van oudere huizen. Ruim 280 woningeigenaren hebben inmiddels een aanvraag ingediend.

Om te stimuleren dat woningeigenaren gefaseerd met de verduurzaming van hun woning aan de slag gaan, is het vanaf nu mogelijk om meer aanvragen per adres in te dienen. Er is een maximaal bedrag van € 2.000,- subsidie per woning beschikbaar.

De subsidieregeling oudere huizen is uitgebreid met spouwmuurisolatie

De subsidie is voor woningen met een bouwjaar tot 1992 en een slecht energielabel (D, E, F of G). Indien de woning geen geregistreerd energielabel heeft, is het niet nodig om een energielabel aan te vragen.

De subsidie is nu ook inzetbaar voor spouwmuurisolatie en dakisolatie vanaf de buitenkant. Wel op voorwaarde dat de werkzaamheden worden verricht door een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert én staat vermeld op de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Deze bedrijven zorgen voorafgaand aan de isolatiewerkzaamheden dat dieren zoals vleermuizen en zwaluwen, tijdig uit de spouw kunnen ontsnappen. Zij laten tijdens de isolatiewerkzaamheden ruimte open of hangen vervangende verblijfplaatsen op. Verder houden ze zich aan de natuurkalender, waarbij er tijdens het broedseizoen en de winterslaap geen verstoring plaatsvindt. Deze maatregelen kosten extra geld, maar komen ook voor subsidie in aanmerking.

Aanvullende voorwaarden 

Inwoners moeten de gemeentesubsidie vóór de start van de werkzaamheden aanvragen. Gaat u zelf isoleren? De gemeentelijke subsidie is ook voor doe-het-zelvers aan te vragen.

De volgende maatregelen komen in aanmerking voor subsidie: 

  • Vloerisolatie 
  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie (spouwmuur, of vanaf de binnenkant of de buitenkant)
  • Plaatsen van HR++ glas of triple glas, eventueel in combinatie met
    nieuwe kozijnen 
  • Energiezuinige ventilatie (alleen in combinatie met een isolatiemaatregel)

Meer informatie en alle voorwaarden staan op de pagina Subsidie voor isolatie van oudere huizen.

Stapelen met subsidie 

Voor isolatie (en andere duurzame maatregelen) biedt het Rijk ook subsidie: de ISDE-subsidie. Inwoners kunnen beide subsidies naast elkaar aanvragen, dus stapelen mag. De ISDE-subsidie kunt u ná het uitvoeren van de werkzaamheden aanvragen. Let op! De ISDE-subsidie is alleen beschikbaar als een installatiebedrijf de werkzaamheden uitvoert, dus niet voor doe-het-zelvers.

Hulp nodig bij het verduurzamen van uw woning?

De zomer is ideaal om met isolatie aan de slag te gaan. In deze maanden laat de zon zich regelmatig zien en kunnen bijna alle isolatiemaatregelen zonder problemen worden uitgevoerd. Er zijn in de gemeente Pijnacker-Nootdorp vrijwillige duurzaamheidscoaches actief. Wilt u dat een belangeloos en objectief iemand met de isolatieopgave in uw woning meekijkt? Of heeft u behoefte aan andere tips om energie te besparen? Maak dan een afspraak via www.metenergieaandeslag.nl/duurzaamheidscoach. Een bezoek van de duurzaamheidscoach is gratis.