Terug naar het overzicht

Lokale krachten worden gebundeld tijdens Week tegen eenzaamheid

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Van jong tot oud. Voorafgaand aan de Week tegen eenzaamheid, die dit jaar loopt van 26 september tot en met 2 oktober, valt er bij alle inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp een magazine over het thema eenzaamheid op mat. Het magazine bevat achtergrondverhalen, interviews met vrijwilligers en een overzicht van activiteiten. Ook is te lezen welke organisaties kunnen helpen bij eenzaamheid. Burgemeester Björn Lugthart nam maandag 23 september het eerste exemplaar in ontvangst.

“Het is een landelijk probleem, maar ook in Pijnacker-Nootdorp komt eenzaamheid helaas nog veel voor onder onze inwoners.” vertelt Marieke van Bijnen, wethouder sociaal domein. “Daarom is het van belang dat we niet alleen vanuit de gemeente ondersteuning bieden, maar nauw samenwerken met alle lokale partnerorganisaties. Alleen op die manier wordt verbinding tussen onze inwoners effectief gestimuleerd en kunnen we indien nodig, de juiste hulp bieden.”

Samen naar verbinding in Pijnacker-Nootdorp

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken veel lokale organisaties samen om het gevoel van eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. In november 2023 werd deze lokale samenwerking officieel door het tekenen van het coalitieakkoord ‘Samen naar verbinding in Pijnacker-Nootdorp’. Inmiddels zijn al meer dan 30 organisaties aangesloten en worden er steeds meer initiatieven gestart en activiteiten georganiseerd om mensen bij elkaar te brengen.

Om ervoor te zorgen dat deze activiteiten bekend zijn bij onze inwoners, brengt SBJ SamenSterk* samen met de gemeente en een aantal partnerorganisaties deze week een magazine uit. “Mooi om te zien dat zoveel lokale partijen samenwerken aan het terugdringen en voorkomen van eenzaamheid,” zegt burgemeester Björn Lugthart terwijl hij het magazine doorbladert. “Voor het welzijn van onze inwoners is het zo belangrijk dat iedereen zich verbonden kan voelen. En daar hebben we elkaar voor nodig. Alleen samen zorgen we ervoor dat iedereen zich gezien voelt en kunnen we eenzaamheid bestrijden. Laten we wat vaker naar elkaar omkijken. Slechts een klein gebaar kan het verschil maken.”

Op de pagina Eenzaamheid vinden inwoners meer informatie over hulp bij eenzaamheid, hoe eenzaamheid te herkennen is en wat zij zelf kunnen doen.

*SBJ SamenSterk is een initiatief van Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Bibliotheek Oostland en het jongerenwerk van gro-up buurtwerk.