Terug naar het overzicht

Grote partij illegaal vuurwerk, chemicaliën en gestolen auto-onderdelen gevonden bij controle

Bij een opslagbedrijf aan de Katwijkerlaan in Pijnacker is dinsdag 27 augustus ruim 3000 kilo professioneel vuurwerk, dat voor consumenten verboden is, gevonden in zeecontainers. Behalve het vuurwerk zaten meerdere containers vol met gestolen auto-onderdelen. In een andere container stond ruim 900 liter chemicaliën, die gebruikt worden bij hennepkwekerijen, opgeslagen. In weer een andere container lagen tientallen mobiele telefoons. Deze goederen en twee zeecontainers zijn door de politie in beslag genomen voor verder onderzoek.

Gezamenlijke controle

Politie en handhavers van de gemeente hielden een gezamenlijke controle bij een bedrijf dat de zeecontainers verhuurt en controleerden meer dan honderd containers. Burgemeester Björn Lugthart van Pijnacker-Nootdorp over het resultaat van deze actie:

Het is goed om te zien dat de verbeterde aanpak van georganiseerde criminaliteit in onze gemeente succesvol blijkt. Op initiatief van een speciaal team ‘ondermijning’ vinden er regelmatig in onze gemeente controles plaats. Hierbij wordt niet alleen tussen de gemeente en politie nauwer samengewerkt, maar ook met andere partners zoals de Douane, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Daarnaast betrekken we inwoners en ondernemers meer bij deze aanpak, zodat zij signalen beter leren herkennen en sneller verdachte situaties melden. Zo kunnen we gerichter en effectiever optreden. Onze gemeente schoon, heel en veilig houden lukt alleen als we dat met elkaar doen.

Melden helpt

De hulp van inwoners en ondernemers is dus belangrijk bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt in uw woonomgeving of werkomgeving? Meld het! Ook als u het niet zeker weet. Het kan net dat ene ontbrekende puzzelstukje zijn waarmee een crimineel aangepakt kan worden. U kunt een melding doen bij de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u een melding maken via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt waar u volledig anoniem informatie kunnen delen over criminaliteit.

Ondermijning

Bij ondermijning zijn er verschillende vormen van criminaliteit waarbij de grenzen tussen de ‘gewone’ maatschappij en de onderwereld vervagen. Criminelen maken voor illegale activiteiten vaak gebruik van legale diensten. Bijvoorbeeld door winkels, cafés, woningen of auto’s te gebruiken voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. Het gaat meestal om criminaliteit die niet direct zichtbaar is, maar achter gesloten deuren plaatsvindt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie. Criminele activiteiten gebeuren vaak met bedreiging en geweld en dat zorgt voor onveilige situaties in de gemeente.