Terug naar het overzicht

Gemeente Pijnacker-Nootdorp steunt gezamenlijke campagne gemeenten

Gemeenten staan voor een grote financiële uitdaging. Vanuit het Rijk worden er meer taken bij gemeenten neergelegd. Zij krijgen hiervoor alleen steeds minder geld. Daarom steunt de gemeente Pijnacker-Nootdorp de landelijke campagne ‘Je gemeente doet er alles aan’. Hiermee wordt in de periode voor Prinsjesdag, op 17 september, bij het Rijk aandacht gevraagd voor de financiële situatie van gemeenten.

Het Rijk bepaalt voor steeds meer taken wat de gemeente moet doen. Denk aan huishoudelijke zorg, buurtveiligheid, onderhoud van wegen en stoepen, ontwikkeling van nieuwe woongebieden, jeugdzorg en realisatie van schoolgebouwen. De gemeente moet deze taken vervolgens uitvoeren en betalen. Vaak is het geld dat de gemeente hiervoor krijgt van het Rijk niet voldoende en moet de gemeente zelf geld bijleggen. Dat betekent dat de gemeente minder geld kan uitgeven aan taken en wensen die gemeenten wél zelf mogen invullen, zoals onderhoud van de openbare ruimte, subsidies voor activiteiten of verenigingen, sportvoorzieningen of cultuur. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zorgen voor voldoende geld voor gemeenten is daarom één van de grote onderwerpen waar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zich richting het Rijk hard voor maakt. Met het nieuwe kabinet worden hierover gesprekken gevoerd, maar de uitdagingen zijn groot. Om de boodschap kracht bij te zetten, voert de VNG deze maand campagne waarin zij laat zien welke taken de gemeente uitvoert en hoe belangrijk deze zijn. Onder andere met posters langs de weg en berichten op sociale media.

Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp vindt het belangrijk om dit signaal af te geven richting het Rijk. Wethouder financiën, Peter Hennevanger:

We blijven ons inzetten om alles goed te regelen voor onze inwoners. We letten goed op hoe we ons geld uitgeven, maar we moeten soms lastige keuzes maken. Daarom is het belangrijk dat we, samen met de VNG en andere gemeenten, bij het Rijk blijven vragen naar een oplossing, zodat de taken en het geld beter in balans zijn.