Terug naar het overzicht

Burgemeester opent expositie ‘WO II in kleur’

Burgemeester Björn Lugthart opende samen met leerlingen van het Stanislas vanmiddag, maandag 20 januari, de expositie ‘WO II in kleur’ in CulturA & Zo in Nootdorp. De expositie bestaat uit fotobeelden uit de Tweede Wereldoorlog die door colorist Jakob Lagerweij opnieuw tot leven zijn gebracht. De originele zwart-wit foto’s zijn ingekleurd waardoor deze nog meer bij de bezoekers binnenkomen. Voor deze expositie is ook een foto uit Pijnacker en een foto uit Nootdorp ingekleurd. De expositie is tot en met donderdag 23 januari te bezoeken in CulturA & Zo, Dorpsstraat 7 in Nootdorp. Van zaterdag 25 januari tot en met zaterdag 1 februari is de expositie te zien bij Bibliotheek Oostland, Julianalaan 47 in Pijnacker.

Burgemeester Björn Lugthart stond stil bij 80 jaar vrijheid. Hij sprak de aanwezigen, waaronder ook nabestaanden van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het verzet, toe:

Ons dorp werd, net als vele andere dorpen en steden, in de oorlog geconfronteerd met de harde realiteit van bezetting, onderdrukking en verlies. De angst en onzekerheid die de oorlog met zich meebracht, waren overal voelbaar. Maar, in een tijd van onderdrukking en schaarste toonden inwoners van Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw buitengewone moed en vastberadenheid. Zo speelde in Pijnacker het distributiekantoor een cruciale rol in het verzet. Hier werden bonkaarten verstrekt aan onderduikers en verzetsgroepen. Ook speelden gemeenteambtenaren een rol bij het verstrekken van persoonsbewijzen om uit handen van de bezetter te blijven. En huisartsen bij de opvang en begeleiding van teruggekeerde Engelandvaarders en het schrijven van doktersbriefjes om aan dwangarbeid te kunnen ontsnappen. Aan Joodse burgers werd onderduikgelegenheid geboden. Bijvoorbeeld hier in Nootdorp, op de Kerkweg. En op de Dwarskade. Er zijn talloze voorbeelden van hoe inwoners uit onze gemeente gevochten hebben tegen de bezetting. Soms, helaas, met de dood tot gevolg. Zo staat hier vlakbij, een klein stukje verder in de Dorpsstraat, het monument voor Lubbert Brouwer. Wachtmeester Brouwer werd op 8 september 1944 door de Duitse bezetter geëxecuteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het Nederlandse verzet tegen de Duitse terreur.

In deze periode, eind januari, staat de herdenking van de Holocaust centraal. Eén van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van de mensheid. Bijna zes miljoen Joden, samen met Roma en Sinti, mensen met een beperking, politieke tegenstanders en anderen die als ‘anders’ werden beschouwd verloren hun leven. En achter elk getal schuilt een naam, een gezicht, een verhaal.

Voor de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte Joodse inwoners uit Pijnacker zijn vorig jaar Stolpersteine geplaatst. Dit zijn kleine, messing stenen die zijn gelegd voor de laatste vrijwillige woonhuizen van deze mensen. Zodat op een tastbare en respectvolle manier de herinnering aan hen levend gehouden wordt en hun namen en verhalen voor altijd zichtbaar blijven.

Toen ik in april vorig jaar de beelden van een expositie over de Tweede Wereldoorlog onder ogen kreeg, was ik onder de indruk. Ik besef mij dat het belangrijk is om de herinnering aan hen die de strijd voor vrijheid hebben gevoerd levend te houden, maar dat dit ook, naarmate de tijd vordert, steeds lastiger wordt. Maar naast het herdenken is het ook belangrijk om te kijken naar het heden. En naar de toekomst. Want wat betekent vrijheid voor ons vandaag? Hoe zorgen we ervoor dat we vrijheid blijven koesteren en beschermen, voor onszelf en voor anderen? Dit besef, en deze vragen, deden mij realiseren dat het niet alleen belangrijk is om terug te blikken naar de Tweede Wereldoorlog. Maar om ook de jongeren hierbij te betrekken. Jongeren zijn de toekomst en het is van belang dat zij de waarde van vrijheid begrijpen. Door jongeren te inspireren en te betrekken, verzekeren we dat de lessen uit het verleden worden doorgegeven.

Trots ben ik dan ook dat leerlingen van Stanislas Pijnacker, onder begeleiding en toeziend oog van docent Jordh Kleinendorst, met elkaar gewerkt hebben aan het maken van deze doeken die u hier in de zaal ziet hangen. Op creatieve manier laten zij zien wat vrijheid volgens hen inhoudt.
Neemt u straks, en de komende dagen, rustig de tijd om te kijken wat deze leerlingen met elkaar hebben geschilderd. Met een aantal van deze leerlingen, David, Ivo, Berfin, en Dean, zal ik straks de expositie ook officieel openen.

Ik wil een woord van dank richten aan de mensen die het voor de inwoners van onze gemeente mogelijk hebben gemaakt om deze expositie te bezoeken. De medewerkers van CulturA & Zo, van Bibliotheek Oostland in Pijnacker, de historische verenigingen en natuurlijk Stanislas Pijnacker: dank voor al jullie inspanningen om het tentoonstellen van deze expositie mogelijk te maken en zo de herinnering aan wat zich ruim 80 jaar geleden heeft afgespeeld, levend te houden.

Na zijn toespraak opende de burgemeester met de leerlingen van het Stanislas de expositie waarbij een ingekleurd beeld uit Nootdorp onthuld werd. Matty Verkamman overhandigde aan Andrea van Wakeren, de conrector van het Stanislas, en wethouder Hanneke van de Gevel een 4-delige boekenreeks ‘WO II in kleur’. De foto’s van de expositie zijn onderdeel van deze boekenreeks. Tot slot nam verhalenverteller Arjen Ubels de aanwezigen mee op een reis door de geschiedenis, met aangrijpende verhalen die het openingsbeeld van de expositie in Nootdorp tot leven bracht.