Terug naar het overzicht

Begroting 2025 in balans

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting 2025 naar de gemeenteraad gestuurd.

Wethouder financiën, Peter Hennevanger:

Het is gelukt om de begroting van 2025 sluitend te maken. Dat wil zeggen dat we genoeg geld hebben om alle uitgaven te kunnen betalen. Vanaf 2026 krijgen we minder geld van het Rijk en dan wordt het lastiger. Daarom hebben we, samen met de gemeenteraad, al een plan gemaakt om dit aan te pakken.

Rijk bepaalt

Het Rijk bepaalt voor steeds meer taken wat de gemeente moet doen. Denk aan huishoudelijke zorg, buurtveiligheid, onderhoud van wegen en stoepen, ontwikkeling van nieuwe woongebieden, energietransitie, jeugdzorg en realisatie van schoolgebouwen. De gemeente moet deze taken vervolgens uitvoeren en betalen. Vaak is het geld dat de gemeente hiervoor krijgt van het Rijk niet voldoende en moet de gemeente zelf geld bijleggen. Dat betekent dat de gemeente minder geld kan uitgeven aan taken en wensen die gemeenten wél zelf mogen invullen, zoals onderhoud van de openbare ruimte, subsidies voor activiteiten of verenigingen, sportvoorzieningen of cultuur. Voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp gaat dat vanaf 2026 echt spelen.

Keuzes maken

Wethouder Peter Hennevanger:

In deze begroting is nog geld gereserveerd voor een aantal grote projecten. Zoals de bouw van betaalbare woningen, de verlenging van de Komkommerweg, de grote renovatie van de Katwijkerlaan en het realiseren van een nieuw sociaal cultureel centrum op het Raadhuisplein in Pijnacker. Voor na 2025 zal het heel lastig worden om zulke dingen op te pakken en zullen we keuzes moeten maken om dingen niet meer te doen.

Begroting in gemeenteraad

De gemeenteraad behandelt de begroting in drie vergaderingen: op 24 oktober en 7 november. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar te volgen vanaf de publieke tribune of via de livestream via https://pijnacker-nootdorp.notubiz.nl/

Geldbriefjes