Storing online afsprakensysteem
Op dit moment is het niet mogelijk om online een afspraak voor aan onze balies te maken door een technische storing. We werken hard aan een oplossing. Heeft u met spoed een afspraak nodig, dan vragen wij u ons te bellen op telefoonnummer 14015. Heeft het geen spoed, bezoek deze website dan later nog eens voor het maken van een afspraak. Bedankt voor uw begrip en geduld.
Onderzoek Asielopvang en woningen voor lokale woningzoekenden
In 2023 is de gemeente Pijnacker-Nootdorp op zoek gegaan naar een locatie waar asielopvang en flexwoningen gecombineerd kunnen worden. Op die manier wilden we bijdragen aan het oplossen van het maatschappelijke probleem van asielopvang en woonruimte bieden aan (lokale) woningzoekenden met de plaatsing van tijdelijke woningen.
Locatie gevonden
Op basis van het locatieonderzoek kwam in oktober 2024 het terrein tussen de Nootdorpseweg en de Rijskade in Pijnacker naar voren als geschikte plek waar voor een periode van 10 jaar een opvanglocatie gerealiseerd kan worden met 75 woonruimten voor 250 asielzoekers. Daarnaast kunnen hier 150 flexwoningen voor starters en spoedzoekers worden geplaatst.
Informatiebijeenkomsten
In oktober 2024 organiseerde de gemeente 16 gespreksrondes, verdeeld over 7 informatiebijeenkomsten voor omwonenden, ondernemers en andere inwoners van Pijnacker-Nootdorp. Ook namens verenigingen en maatschappelijke organisaties waren mensen aanwezig. Tijdens deze gespreksrondes konden de deelnemers vragen stellen maar ook al hun zorgen en ideeën meegeven. De gemeente heeft 385 mensen gesproken. Zij hebben in totaal 2364 vragen gesteld en reacties gegeven. Om ook na deze bijeenkomsten in gesprek te blijven met omwonenden van het terrein, werd een klankbordgroep opgestart die in november 2024 voor het eerst bij elkaar kwam.
Wat inwoners belangrijk vonden
Alle uitkomsten van zowel de informatiebijeenkomsten als de klankbordgroep, zijn vastgelegd in een participatieverslag. In onderstaande video vindt u een korte samenvatting van het participatieverslag en het traject dat volgde.
Eind 2023 hebben we inwoners al uitgenodigd om mee te denken over dit onderwerp, door een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst is 1426 keer ingevuld. Benieuwd naar de resultaten van de vragenlijst? We hebben een visuele kaart gemaakt, waarin u in één oogopslag een beeld krijgt van de uitkomsten. Omdat de kaart niet volledig digitaal toegankelijk is, kunt u onderaan de pagina de tekstuele beschrijving lezen.
Liever de volledige uitkomsten rustig doorlezen? Dat kan in het participatieverslag.
Gemeenteraad stemt niet in met komst asielopvang en bouw flexwoningen
Op dinsdag 3 december vond de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad over het uitvoeringsplan asielopvang en flexwoningen plaats. Tijdens deze derde en laatste vergadering heeft de gemeenteraad besloten dat er geen asielopvang en flexwoningen komen op het terrein tussen de Rijskade en de Noordweg/Nootdorpseweg. 15 raadsleden stemden voor en 16 raadsleden waren tegen. Daarmee is er geen meerderheid voor het uitvoeringsplan en gaat het voorstel niet door.
Motie verkeer Noordweg/Nootdorpseweg
Er is een motie aangenomen om ondanks dit besluit, toch een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om de weginrichting en de doorstroming van het verkeer te verbeteren op de Noordweg/ Nootdorpseweg in Pijnacker.
Hoe nu verder?
Het traject rondom het uitvoeringsplan asielopvang en flexwoningen is hiermee beëindigd. De inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties die een bijdrage hebben geleverd in dit traject worden bedankt.
Dit onderwerp is nog niet van de landelijke agenda. De verwachting is dat er in december 2024 een verdeelbesluit voor asielopvang wordt genomen door de minister. Het is onduidelijk wat dit voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp betekent.
Uitkomsten vragenlijst naar asielopvang en flexwoningen in Pijnacker-Nootdorp
Deze visuele kaart laat op hoofdlijnen de uitkomsten van de vragenlijst zien.
Inleiding
In Nederland is er een groot tekort aan asielopvangplekken voor asielzoekers. Pijnacker-Nootdorp wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en onderzoekt of asielopvang in de gemeente mogelijk is. Daarbij willen we ook direct flexwoningen bouwen voor starters en andere woningzoekenden.
Wat onderzoekt de gemeente?
De gemeente onderzoekt het volgende:
Komst van 150 tot 300 asielzoekers
Flexwoningen voor 150 tot 300 starters en spoedzoekers
Op dezelfde locatie
Voor de duur van minimaal 5 en maximaal 10 jaar
De gemeenteraad beslist in het voorjaar van 2024 of de asielopvang en flexwoningen er komen.
De vragenlijst
Aan het begin van het onderzoek konden inwoners met de gemeente meedenken door het invullen van een vragenlijst. Daarin zijn zorgen, aandachtspunten en ideeën gedeeld. De resultaten zijn op deze kaart weergegeven.
De uitkomsten van de vragenlijst worden meegenomen in het verdere onderzoek.
Algemene informatie
De vragenlijst is 1426 keer ingevuld tussen 6 en 30 november 2023.
De vragenlijst is ingevuld door inwoners uit:
Overig 0,3%
Oude Leede 1,4%
Delfgauw 6%
Nootdorp 28%
Pijnacker 64,3%
De beantwoording van de vragenlijst per leeftijdscategorie:
16 tot en met 27 jaar 4,4%
66 jaar en ouder 15,7%
28 tot en met 45 jaar 30,7%
46 tot en met 66 jaar 49,2%
Beantwoording van de vragen
Vraag: Heeft u onderwerpen die u wilt meegeven in het onderzoek? (546 reacties)
Top 5
- Werk en dagbesteding van asielzoekers 13%
- Capaciteit van het onderwijs voor minderjarige asielzoekers 12%
- Zorg ervoor dat huidige inwoners eerst een woning kunnen krijgen 12%
- Onderzoek of inwoners wel willen dat er asielopvang komt 11%
- Onveiligheid, overlast en criminaliteit voorkomen of beperken 19%
Verder worden genoemd: integratie en cultuurverschillen, kosten voor de opvang, locatie, type en aantal asielzoekers, verblijfsduur, leefomgeving, overbezette gezondheidszorg en communicatie vanuit de gemeente.
Vraag: Als er een asielopvang gecombineerd met flexwoningen in onze gemeente komt, is er dan iets waar u zich zorgen over maakt? (1135 reacties)
Top 5
- Zorgen over onveiligheid, overlast en toename criminaliteit 58%
- Zorg ervoor dat huidige inwoners eerst een woning kunnen krijgen 12%
- De leefomgeving en huidige overbezette gezondheidszorg 7%
- De integratie en cultuurverschillen 7%
- Zorgen over asielzoekers: onder andere te groot aantal en zorg over teveel alleenstaande mannen 3%
Verder worden genoemd: de duur en omvang van de asielopvang, combinatie flexwoningen en asielopvang en de keuze van de locatie.
Vraag: als er een asielopvang komt, zou u dan geïnteresseerd zijn om vrijwilligerswerk te doen?
Weet ik nog niet 273 personen
Nee 1058 personen
Ja 95 personen
Vraag: wat voor vrijwilligerswerk zou u dan willen doen? 103 reacties
Top 5
- Helpen bij het leren van de Nederlandse taal 34%
- Ik weet nog niet wat ik zou willen doen 13%
- Helpen bij het organiseren van activiteiten 9%
- Mensen wegwijs maken in onze gemeente 7%
- Helpen als begeleider of coach 7%
Verder worden genoemd: hulp bij integreren, administratie, zoeken van werk en activiteiten voor kinderen.
Vraag: zijn er nog ideeën of aandachtspunten die u verder wilt meegeven voor het onderzoek dat de gemeente nu uitvoert? 774 reacties
Top 5
- Geen asielzoekers opvangen 21%
- Zorg ervoor dat bestaande inwoners eerst een woning kunnen krijgen 14%
- Goede communicatie vanuit de gemeente: onder andere luisteren, informeren en betrekken 12%
- De locatie: onder andere verspreiden over de kernen en buiten de bebouwde kom 11%
- Zorg voor veiligheid, voorkom of beperk overlast en criminaliteit 9%
Verder worden genoemd: zorg voor werk en dagbesteding, prioriteit geven aan eigen inwoners, type en aantal asielzoekers, verblijfsduur, integratie, capaciteit onderwijs en overbezette gezondheidszorg.
We betrekken inwoners van de gemeente verder bij het onderzoek via informatiebijeenkomsten en een klankbordgroep. Meer informatie staat op www.pijnacker-nootdorp.nl/asielopvang