Terug naar het overzicht

Stoken met minder rook- en geuroverlast

Verschillende inwoners steken graag hun open haard, houtkachel of vuurkorf aan. Daarbij ontstaat rook. Die veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet

Overlast

Hout stoken veroorzaakt, naast geuroverlast, ook fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen droog hout (met een vochtgehalte van 12-15%).

Advies

Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM afraadt om hout te stoken, dan geeft ze een stookalert af. Dit kunt u zien op www.rivm.nl/stookalert. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de gratis e-mailservice.

Wist u dat:

•  Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders (32%) last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
•  Veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door fijnstof, dat ook afkomstig is van houtstook? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
•  Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
•  Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen onder meer zware metalen vrij.

Haadblokken